Не изпускайте фестивала на лалетата в Истанбул

Не изпускайте фестивала на лалетата в Истанбул

През април е годишния фестивал на лалетата в Истанбул. Това не бива да ви учудва, особено ако знаете, че за разлика от общоприетото мнение лалета произхождато до голяма степен Турция. Въпреки че свързваме лалетата най-вече с Холандия, търговско отглеждане на лалета (от персийския – lâhle) започва в Османската империя. За това лалето става до голяма степен символ на Истанбул.

Така че, ако се случи да бъдете в Истанбул през това време на годината, вие сте на правилното място. Милиони лалета са засадени в парковете, около булевардите, кръстовищата с кръгово движение по пътищата на Истанбул … практически навсякъде, където има възможност.

А през април, макар да можете да ги срещнете навсякъде, за да видите най-доброто от тези пролетни, прелестни цветя, трябва да отидете в Емирджан парк. Той е един от най-големите публични паркове в Истанбул и има няколко огромни градини от лалета. Емирджан парк е разположен на Босфора в Саръйар. Паркът е отворен всеки ден от 07:00 до 22:30 часа. Можете да стигнете до Емирджан парк  с автобус 25Е от Kabataş.