Гид: Румъния

Румъния

Румъния е държава в Югоизточна Европа. Тя граничи на североизток с Молдова и Украйна, на запад – с Унгария и Сърбия, а на юг – с България. На изток има излаз на Черно море. Площта ѝ е 238 391 km², от които 231 244 km² суша и 7 152 km² вода. Заради площта си Румъния е най-голямата държава в Югоизточна Европа и е на 12-то място по големина в Европа.

Най-високата точка в страната е връх Молдовяну (2 544 m н.м) в Карпатите.

Румъния има една от най-големите области на девствени гори в Европа, която обхваща почти 27% от територията на страната.

Туризмът е важен фактор за румънската икономика, генериращ на около 5% от БВП. Според World Travel and Tourism Council, Румъния е оценена като четвъртата най-бързо развиваща пътуването и туризма. Повече от 60% от чуждестранните посетители през 2007 г. са от други страни на ЕС. Най-популярните ски курорти са по протежение на Валея Праховей и в Пояна Брашов, замъците в трансилванските градове като Сибиу, Брашов и Сигишоара. Селският туризъм се фокусира върху фолклора и традициите.

Букурещ

Забележителности:

Тук ще намерите описание на най-значимите за държавата забележителности. Това не означава, че имаме претенцията да опишем всичко. Тъкмо обратното. Но това е едно добро начало за всеки, който желае да е информиран.

Замъкът Пелеш

Замъкът Пелеш е разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия в Румъния, в подножието на Карпатите, в покрайнините на гр. Синая.

Замъкът е построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река.

Румънският крал Карол I закупува през 1872 г. около 5,3 кв. км. земи за лов и строеж на лятна резиденция. Първите 3 архитектурни проекта на замъка копират други западноевропейски замъци и кралят ги отхвърля като прекалено скъпи и лишени от оригиналност. Тогава германският архитект Йохан Шулц представя проект, който се харесва на краля: неголям замък в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с естетиката на немския неоренесанс.

В наши дни замъкът приема ежегодно почти 0,5 милион посетители. Той е отворен за посещения от 9 до 17 ч. от сряда до неделя вкл. През ноември замъкът е затворен. От 168 помещения за посещение са отворени 35.

 

Работно време:

 • Сряда: 11:00-16:15 (последно влизане)
 • Четвъртък, Петък, Събота и Неделя: 9:15-16:15 (последно влизане)
 • Понеделник и Вторник: Затворен

Замъкът Бран

Замъкът Бран, в село Бран, близо до Брашов, е популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът се издига на хълм над прохода Рукър – Бран, свързващ румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като Замъка на Дракула – графа-вампир от книгата Дракула на Брам Стокър, според която обаче замъкът се намира някъде в планините между Трансилвания и Молдавия. При своите военни походи Влад ІІІ Дракула неколкократно преминава през прохода, свързващ столицата му Търговище с Брашов, но няма доказателства да е превземал крепостта.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

 

Работно време:

 • Летен сезон (от април 1 – 30 септември)
  Понеделник: 12:00-18:00 ч.
  Вторнбик до неделя: 09:00-18:00 ч.
 • Зимен сезон (1 окт – 31 март)
  Понеделник: 12:00-16:00 ч.
  Вторник до неделя: 09:00-16:00 ч.

Палат на парламента

Палатът на парламента, наричан още Дом на народа преди демократичните промени в страната, се намира в Букурещ, Румъния.

Считана е за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона, с внушителните си размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите в различна степен на изграждане). Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала обхваща 2200 м2 и е висока 16 метра. Има 1100 помещения.

Сградата е построена върху един от малкото естествени хълмове в Букурещ („Дялул Спири“), който за целта на проекта е разрушен. Има легенди, че мястото, върху което е изграден Палата преди няколко века е било гробище, в което са погребвани хилядите загинали при чумна епидемия жители на Букурещ.

Строителството започва през 1984 г. В началото сградата е наричана Дом на републиката и е отражение на мегаломанското мислене на румънския диктатор Николае Чаушеску. Направена е по проект на румънски архитекти (участие са взели около 700 архитекти), а при строителството са използвани изключително румънски материали – дърво, мрамор, дялани камъни и др. Строежът е погълнал неимоверно количество пари (по съвсем приблизителни оценки 3,3 милиарда долара), които са буквално изгладувани от обикновените румънци. В строежа са участвали над 20 000 работници.

Именно по тази причина след демократичните промени през 1989 г. в страната се появяват напълно сериозни предложения сградата да бъде срината със земята. Надделява практицизмът и тъй като изпълнението на проекта е в твърде напреднала фаза, държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното.

За да се осигури подходящ фон, на който да изпъкне величието на сградата, са съборени сградите в няколко от най-старите централни букурещки квартали. Срещу Палата е изграден просторен булевард с множество фонтани по средата, от двете страни на който има огромни сгради, използвани от различните министерства. По продължение на този булевард в същия помпозен стил са изградени жилищни блокове, които са били предвидени да приютят множеството държавни и партийни функционери от времето на Чаушеску (вероятно за да бъдат по-лесно контролирани и наблюдавани). След свалянето на диктатора през 1989 г. обаче част от тях остават недовършени и необитаеми и до днес. При официалното откриване на сградата през 1989 г. проектът е завършен едва частично. Към 2004 г. сградата е изградена на около 90%.

До 2004 г. официално се нарича „Дом на народа“. След като и румънският Сенат (горната камара на парламента) се премества да работи там (долната камара на парламента – Камарата на депутатите, провежда заседанията си там още от 1994 г.), започват да я наричат Палат на парламента.

Тъй като сградата има огромен брой зали, заседателни салони, кабинети и др., често се използва за провеждането на международни мероприятия.

Част от сградата е отворена за туристи, като има гидове, изнасящи беседи на по-разпространените езици, включително и на български.

 

Работно време:

 • Март – Октомври: ежедневно между 09:00 – 17:00 (последна обиколка в 16:30)
 • Ноември – Февруари: всеки ден между 10:00 – 16:00 (последна обиколка в 15:30)

Замъка Хунияди

Замъкът Хуняди или Замък Корвин е замък в трансилванския град Хунедоара, днешна Румъния. До 1541 г. той е в Кралство Унгария, а по-късно – в Княжество Трансилвания.

Замъкът е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарскияг крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г.х от неговия внук Янош Хуняди.

Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.

Днешният вид на замъка е постигнат след огромен реставрационен проект, поет след катастрофален пожар и много десетилетия пълно занемаряване. Казват, че съвременните архитекти „са го създали според своята интерпретация за външния вид на голям готически замък“.

 

Работно време 01.10.2016-31.03.2017:

 • Понеделник: 12:00 – 17:00 ч.
 • По време на останалата част от седмицата, включително събота и неделя: 09:00 – 17:00 ч.
 • Последно влизане: 45 минути преди края на работното време (16:15).

Национален музей на селото

Национален Музей на селото е открит на 10 май 1936 г. в присъствието на крал Карол II от Румъния. Сега е един от най-големите забележителности на Букурещ.
Това е най-големият етнографски музей на открито в Европа. Площта му се простира на 30 акра. Този музей разполага с колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата от цяла Румъния. Къщи със стръмни покриви, сламени колиби, дървени църкви, вятърни мелници, воденици и стара панаирна въртележка от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, а след това сглобени, за да се пресъзде духа на румънското село.

 

Работно време:

 • понеделник от 09.00 до 17.00 часа
 • вторник – неделя от 09.00 до 19.00 часа

Църква „Ставрополеос“

Църквата “Ставрополеос” е източноправославен манастир в центъра на Букурещ, Румъния. Патроните на църквата са Св. Архангели Михаил и Гавраил. Името на църквата е от гръцки и означава “Градът на кръст”. Най-интересното за църквата е хора койро изпълнява византийска музика, а в църквата се съдържа и най-голямата колекция от византийски музикални книги в Румъния.

Замъкът Пелишор

Замъкът Пелишор е разположен в подножието на Карпатите, в покрайнините на гр. Синая в Румъния, в близост до замъка Пелеш.

Замъкът е построен в стил модерн при румънския крал Карол I през 1899–1903 г.

Карол I решава да построи замъка като лятна резиденция на кралското семейство. Замъкът е построен от чешкия архитект Карел Лиман в стил модерн, а мебелировката и вътрешното обзавеждане са проектирани от виенския дизайнер Бернард Людвиг. В оформлението на замъка умело са съчетани елементите на стила модерн с византийската и келтската символика.

През 1947 г. след принудителната абдикация на румънския крал Михай I комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка. През 1975–1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.

След Румънската революция (1989) замъците Пелеш и Пелишор отново са отворени за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I.

Замъкът има 70 помещения. Той е строен за кралска резиденция и неговата представителна част – парадният хол и голямата столова, поразяват със своето изящество. Парадният хол има височината 3 етажа, а големите прозорци и стъкленият таван, украсен с витражи създават усещане за простор и светлина. Стените на хола са украсени с дъбови пана и множество картини. Забележителни са и Златната спалня, Златната стая, Параклисът, кабинетът на принцеса Мария и кабинетът на крал Фердинанд I.

 

Работно време:

 • Сряда: 11:00-16:15 (последно влизане)
 • Четвъртък, Петък, Събота и Неделя: 9:15-16:15 (последно влизане)
 • Понеделник и Вторник: Затворен

Национален музеен комплекс АСТРА

Национален музеен комплекс АСТРА е вторият по големина в Европа етнографски музей на открито.

Разположен в природен резерват на Dumbrava Sibiului, по пътя за село Răşinari. Открит е през 1963 г. под името на Музея на народните Technics, музеят в момента има над 400 паметници на народната архитектура и техника, както и впечатляваща колекция от
етнографски наследствени предмети. Събирането на мелници, дървени църкви и традиционните ханета са много популярни и много оценявани. Музеят е разделен на 6 тематични сектори, 36 тематични групи и подгрупи.

Замислен като жив музей, той е домакин на много традиционни събития като: традиционните панаири, фолклорни фестивали, семинари, представления и много други.

 

Работно време:

 • Отделите на музея са отворени от Вторник до неделя между 10:00 – 18:00 ч., през летния сезон (май-септември) и между 9:00 – 17:00 ч. през зимния сезон (октомври – април).
 • Astra Музей на традиционните народни цивилизация е отворен от Понеделник до Неделя, в същия интервал от време.
 • През летния сезон също така може да посетите вътрешността на традиционните къщи, освен в понеделник.
 • Всяка първа сряда от всеки месец, всички отдели на музея предлагат безплатен вход за всички посетители.

Черна църква

Черната църква (Biserica Neagră), известна и като църква на Света Мария, е лутеранска църква в град Брашов, Румъния. Построена е от трансилванските сакси и е най-голямата постройка в готически стил в страната.

Черната църква е дълга 89 м и е висока 39 м. Височината на цървата от основата до най-високата точка на единствената камбанария е 65 м. На камбанарията се намира шесттонна камбана, най-голямата в Румъния. Освен това в цървата има орган с 4 000 тръби, направен през 1839 г. от майстор Карл Бухолц и голяма колекция от анадолски килими, дарения от саксонските търговци през Средновековието.

По-голямата част от външния изглед на църквата е създадена от рохък пясъчник, поради което резбите силно са пострадали от времето. Най-старите украси са различни скулптури, сводове и каменни резби, украсяващи многото портали. Най-старата скулптура е тази на свети Йоан Кръстител, намираща се в хоровата част. Други скулптури изобразяват основателя на цървата Томас и небесния покровител на Трансилвания Свети Николай. По-новите скулптури, които изпитват влияние от ренесансовото изкуство, се намират на северната стена. Основната изобразява Исус във Втория храм. Статуите на Исус и Мария украсяват герба на Брашов, обърнат към кметството, и се считат за патрони на града.

Частично разрушена фреска (завършена около 1477 г.) се намира на югоизточния портал на църквата. Създадена е по поръчка на крал Матияш Корвин и жена му Беатрис. Сюжетът и е Рождество Христово.

Църквата е главна забележителност на града и музей, открит за гостите му. Днес църквата е протестантски храм. Всяка неделя се води евангелистко богослужение на местната немска общност.

 

Работно време:

 • Летен сезон (от април 5-09 октомври)
  Вторник до събота: 10:00 – 19:00 часа
  Неделя: 12:00 – 19:00 часа
  Понеделник: затворена
 • Зимен сезон (11 октомври – април 2017 г.)
  Вторник до събота: 10:00 – 15:00 часа
  Неделя: 12:00 – 15:00 часа
  Понеделник: затворена

Дворец „Котрочени“

Дворец „Котрочени“ е построен между 1679 и 1681 г. от княз Щербан Кантакузин в западната част на Букурещ.
През 1852 г. дворецът е модернизиран и тогава е създадена и градината Котрочени към него, която е една от най-големите обществени градини на Букурещ. Сградата на двореца е украсена в бароков стил от френски архитект. След земетресението през 1977 г. голяма част от двореца е трябвало да се възстанови, с изключение на средновековната част на сградата, която не е претърпяла големи щети. Новото крило на ансамбъла е издигнато между 1977 – 1986 г., за да бъде домакин на президентската администрация. До 1895 двореца в Котрочени служи като официална резиденция на различни владетели.

Котрочени е единствената официална резиденция в Румъния, която е била използвана в продължение на повече от 4 века.

Чрез закон, издаден през юни 1990 г., на 27 декември, 1991 в старото крило на ансамбъла е открит за обществеността като Национален музей Котрочени, като вникване в миналите епохи.

Като се започне от 2001 г., със закон 47/1994, изменен през 2001 г., Национален музей Котрочени е подчинен на президентската администрация.

Имайте предвид, че в музея се влиза само срещу представена лична карта или паспорт.

 

Работно време:

 • Музеят е с работно време от 09:30 ч. до 17:30 ч. всеки ден с изключение на понеделник, когато е затворен.
 • Църквата към двореца “Котрочени” е с работно време от 09:30 ч. до 16:00 ч. всеки ден с изключение на понеделник и вторник, когато е затворена.

Аркул де Триумф

Аркул де Триумф е триумфална арка, разположена в северната част на Букурещ – столицата на Румъния.

Открита е през септември 1936 г. Архитект на високата 27 метра арка е Петре Антонеску. Днес арката се използва за военни паради, които се провеждат под нея всяка година на 1 декември по случай националния празник на Румъния.

Румънски атенеум

Румънският Атенеум се намира в сърцето на Букурещ близо до площад Джордже Енеску. Построен е през 1886-1888 г. в неокласически стил.

Румънският Атенеум е най-престижната и голяма концертна зала в Букурещ, където се провеждат концертите на филхармония “Джордже Енеску”.

Малцина днес знаят, че Двореца на румънският Атенеум е построен с пари от публична подписка след организиране на национална лотария с призив за събуждане на националното съзнание на гражданите. Проектиран е от френския архитект Алберт Галерон.

Вдъхновена от древните гръцки храмове, сградата улавя на пръв поглед историческа колонада, която поддържа триъгълен фронтон. На долния етаж, впечатляващата мраморна зала включва 12 дорийски колони, поддържащи концертната зала. Съвършенството на звука се дължи на огромните богато украсени куполи, което я нарежда сред най-добрите не само в Европа, но и в целия свят.

Красивата фреска пък напомня за историята на румънския народ в 25 епизода, направени в продължение на пет години от Костин Петреску.

 

Работно време:

 • Вторник – петък 12:00-19:00 ч.
 • Събота – неделя 16:00-19:00 ч. (само ако има концерти в тези дни)
 • Понеделник – Затворен

За да посетите този паметник на културата трябва да закупите билет и да посетите някой от концертите, които се организират там.

Църква Свети Антон – Стария съд

Църква Стария съд е най-старата църква в Букурещ, основана от Мирча Шепърд, по време на първото му царуване, между 1545-1554 г.

Сградата се намира в стария център на Букурещ и е служила в продължение на две столетия за място на коронация на румънските владетели. Служила е и като параклис за Кралския съд.

Сфинкс

Сфинксът на Бучеджи е скално образувание, намиращо се на надморска височина от 2 216 м.

Сфинксът е наречен така, тъй като отпред прилича на човешка глава (по подобие на египетския Сфинкс). Създаден е от ерозията, причинена от вятъра, за много дълго време. До образуванието е позволен достъпът на туристи. Сфинксът се класифицира като уникална скална фигура.

Малко инфо:

Столица: Букурещ

Телефонен код: +40

Валута: Румънска лея

Население: 19,96 милиона (2013 г.)

Минимална заплата: 217,50 EUR (към 01.2015 г.)

Президент: Клаус Йоханис

На пряко към…

Времето

Часът там е:
 • :
 • :

January 23, 2018