Гид: Чехия

Чехия

Чешката република, за по накратко Чехия, е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия.  Какво означава това?

Простичко е… НЯМАТ СИ МОРЕЕЕЕЕЕЕЕ!
Но ей сега ще ви докажем, че е пълно със забежителности – природни и сътворени от човека, които да запълнят дълги часове на разходки и обиколки.

Можем много да ви разказваме за Чехия, да ви напомним за бирата, в която нямат равни и знаете ли какво… Да го направим. Нали за това е гид.

Ние пием бира... Не е ли хубаво

Забележителности:

Тук ще намерите описание на най-значимите за държавата забележителности. Това не означава, че имаме претенцията да опишем всичко. Тъкмо обратното. Но това е едно добро начало за всеки, който желае да е информиран.

Карлов мост

Карловият мост е историческа забележителност на град Прага, мост над река Вълтава, съединяващ старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место.
Строителството му започва по нареждане на Карел IV през 1357 г. на мястото на съборения от придошлите води Юдитин мост и завършва през 1402 г. Неговата дължина е 520 m, а ширината — 9,5 m. Мостът е изграден на 16 арки, облицовани с блокове от пясъчник. На моста са разположени 30 скулптури.
Мостът се явява свързващо звено между резиденцията на чешките крале Пражкия замък и кв. Старе место. Освен това с него са свързани още няколко събития:

  • през моста върви така нареченият „Кралски път“;
  • през 1648 г. шведите атакуват Прага през моста.

Пражки замък

Пражкият замък, или Пражки град (на чешки: Pražský hrad), е крепост в центъра на Прага, в която днес е официалната резиденция на президента на Чехия.

Крепостта е разположена на хълм в квартала Храдчани на Прага. Датира от ІХ век, когато замъкът е седалище на князете на Бохемия, по-късно и на някои свещено-римски императори. През ХХ век (1918-1992) е седалище на президентите на Чехословакия. В Пражкия град се съхраняват кралските съкровища на Бохемия[1].

Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия замък като най-големия древен замък в света. Той заема площ от почти 70 000 кв. м., с размери около 570 метра в дължина и с ширина средно от около 130 метра. Крепостният комплекс включва:

  • Дворци – Стар и Нов кралски дворец, Летен дворец на кралица Ана, Лобковицки дворец (единственият частен имот в крепостта след реституция от 2002 г.);
  • Храмове: Катедралата Св. Вит, Базилика на Св. Иржи (Георги), Църква “Вси светии”, бивш манастир.
  • президентската вила, манеж, оранжерия, кралската конюшна, обелиск, други постройки, градини, скулптури и пр.

Комплексът се ползва от Президентството и други централни държавни служби, в някои сгради са устроени музеи и експозиции на Националната художествена галерия. Голяма част от площите са открити за свободно посещение.

Пражки часовник

Пражкият часовник (на чешки: Pražský orloj) е астрономически часовник на южната фасада на сградата на общината на Прага на площад Староместки намести.

Монтиран през 1410 година, Пражкият часовник е третият астрономичен часовник в света и най-старият, който функционира и днес.

Часовникът е монтиран на южната стена на сградата на старото кметство, намиращо се в квартал Старе место на Прага. Механизмът на часовника е съставен от 3 части:

  • астрономична скала, посочваща положението на Слънцето и Луната в небосвода, както и други астрономични мерки;
  • „Разходката на Апостолите“, която на всеки кръгъл час изобразява фигурки на Дванадесетте апостоли и други същества, най-забележимо сред които е това на Смъртта (представена като скелет), „посичаща“ времето;
  • календарна скала с медальони, представящи месеците.

Според местна легенда градът ще страда, ако часовникът бъде занемарен, което би подложило функционалността му под угроза. Ако това се случи, се вярва, че призрак, монтиран в часовника, ще кимне с глава като знак. Според легендата единствената надежда за града в този случай ще е момче, родено през Новогодишната нощ.

Свети Вит

Свети Вит (на чешки: Katedrála svatého Víta) е катедрала, разположена в крепостта Пражки град (с президентската резиденция) в Прага, Чехия. Тя е седалището на архиепископа на града.

Пълното име на катедралата (от 1989 г.) Пражка катедрала „Светии Вит, Вацлав и Войтех“ е в чест най-важните чешки светци Вит, Вацлав и Войтех.

В нея са погребани много от кралете на Бохемия. Катедралата е отличен пример за готическа архитектура и най-важната църква в страната.

Дева Мария пред Тин

„Дева Мария пред Тин“ (на чешки: Chrám Panny Marie před Týnem) или само „Тин“ е сред забележителностите на Стария град на Прага и главната църква за тази част на града от 14 век насам.

Намира се в непосредствена близост до Староместкия площад. Има 2 кули-близнаци (с височина 80 м,) декорирани с по 4 по-малки.

Шпилберк

Шпилберк (на чешки: Špilberk) e средновековен замък, разположен в град Бърно, Чехия. Той е основан през 13 век от чешкия крал Пржемисъл Отокар II като резиденция и крепост за защита на кралския град Бърно.

Клементинум

Най-красивата библиотека в света.

Клементинум е безценна перла в центъра на Прага, издигащ се до Карловия мост. В основата му стои параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир. През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Свети Петър и Павел

Катедралата „Свети Петър и Павел“ е римокатолическа църква, която се намира на хълма Петров в центъра на град Бърно, Република Чехия. Построена е през 13-ти век като готическа базилика на мястото на по-ранен градеж, за който се предполага, че е някогашният замък на Бърно, датиращ към 11-12 век. През 15 и 16 век е преустройвана, а през 18-ти са внесени барокови елементи. Сегашният ѝ вид датира от 1904–5 година, когато двете ѝ внушителни 84-метрови кули са проектирани от архитекта Аугуст Кирщайн в неоготически стил.

Църката е национален паметник на културата и един от най-важните образци на архитектурата на Южна Моравия. От 1977 година катедралата е седалище на епископа на Бърно. Оригиналната църковна крипта от 12-ти век е отворена за посетители.

 

Легенда за църковните камбани

Традицията е църковните камбани на „Свети Петър и Павел“ да бият всеки ден в 11, вместо в 12 часа. Според легендата, по време на Тридесетгодишната война, шведската армия достигнала край Бърно и си направила лагер в Задбърдовице и край Комаров. Обсадата на Бърно продължила без успех няколко месеца, тъй като жителите на града храбро се отбранявали. Шведите имали много ранени войници и бойният дух бил много нисък, заради което предводителят им, Торстенсон, свикал офицерите си в един крайпътен хан, където взели решение на следващия ден да предприемат последно нападение над Бърно и ако градът не паднел до пладне, да се откажат и да свалят обсадата. Ханджията, който обслужвал военните, вече бил понаучил шведски и разбрал разговора им. През нощта стигнал до града по таен проход и предал сведенията си на военачалника на силите в Бърно, Жан-Луи Радуи дьо Суше.

На 15 август сутринта започнала битка на живот и смърт. Когато шведите започнали да проникват в града през пролуки в крепостните стени, Суше изпратил стария звънар да бие камбаните на църквата „Свети Петър и Павел“. Въпреки че топовните изстрели сериозно били повредили кулата, звънарят успял да я изкачи и събирайки всичките си сили, започнал да бие камбаните. Часът бил едва 11 преди обяд, но камбаните отброили дванадесет удара. Чувайки ги, шведите прекратили боя и се приготвили за отстъпление. Преди падането на нощта всички шведи си отишли и Бърно и неговите жители били спасени.

Бърно е единственият град, който устоял на шведските войски по време на Тридесетгодишната война. Оттогава камбаните на „Свети Петър и Павел“ винаги бият в 11 часа.

Конопище

Конопище (на чешки: Konopiště) е дворянски замък в Чехия, на около 40 km югоизточно от Прага, близо до град Бенешов

Малко инфо:

Столица: Прага

Телефонен код: +420

Валута: Чешка крона

Население: 10,52 милиона (2013 г.)

Минимална заплата: 331,71 EUR ( към 01.2015 г.)

Президент: Милош Земан

На пряко към…

Времето

Часът там е:
  • :
  • :

January 23, 2018